Perstorp fix.


Idag har jag målat mitt köksbord med halvolja och pigment i. Jag är ute efter en valnötsliknande färg men oljan är inte så täckande som jag hade velat. Först blandade jag i för mkt pigment, vilket gav rätt färg jag ville ha men pigmentet liksom smular sig och vill inte sjunka in i träet.

Jag har fått låna en "före" bild eftersom jag glömde att ta nån!
Bilden är lånad av got2get.se

Jag har limmat fast 2 st kantlister som satt löst. Lite väl många klämmor, men man kan aldrig vara nog försiktig!

Man måste tejpa noga!

Resultat efter ett varv med halvolja med pigment i. Jag ska se hur det ser ut imorn å ev lägger jag på ett lager till för ett mörkare resultat. Då ska jag ta en bild på hela bordet då det är ihop satt. Det är dock lite som behöver lagas på det innan det är tip top!

Som avslutning ser ni min lilla verktygslåda!


Sänggavel på plats.


Så va jag jag helt klar med min sänggavel å så här tar den sig i mitt rum.

Så nu måste jag börja på nya projekt och av en händelse var vi på loppis i veckan å inhandlade nya möbler att ta itu mä.Jag har tagit bort all färg med varmluftspistol och skruvat isär alla bitar så jag kommer åt bättre. Nu ska jag slipa den å se om den behöver spacklas nått. Sen äre bara till å grundmåla. Grundfärgen är matt å gör att färgen man målar uppepå sitter bättre. Men det svåra är att välja färg. Jag tänkte mig nått färgglatt! Förutom den här telefonbänken hittade jag ett köksbord med Virr varr. Det får ni se snart.

gonatt!


Andra teakstolen klar och sänggavel!


Idag har jag varit produktiv. Jag har både gjort min andra teakstolssits klar och svängde även ihop en sänggavel, lite snabbt ;) Jag använde en 4 mm spånskiva men det visar sig att den är för tunn och har slagit sig lite som spånskivor lätt gör. jag hade behövt kanske 6-10 mm men den bör inte va för tung, det är bara onödigt. Jag kommer få bygga nån slags ram på baksidan för att räta upp den. I den ska jag  göra en upphängningsannorning. så ska den snart hänga vid min säng. På skolan har vi en knapptillverkningsmaskin! Man klipper ut en bit tyg, sätter i den här maskinen å trycker till så klär den in knappar i tyget! Lite enkelt förklarat. Jag ser den här sänggaveln som början på mitt färgglada möbelliv!


Imorn är det vi möbelrenoverare som åker till Boden på loppisjakt! Se upp!


Teakstolsfest!


Idag har jag hållt på med sitsarna till mina teakstolar. Som ni minns passade dem inte stolen längre efter massa fyllning å tyger. Nu har jag slipat sidorna lite så dem ska passa. Som av en händelse uppenbarade sig tyget jag har letat efter. Änglasång i två stämmigt kunde höras i skolans stoppningsrum och jag va lycklig! Det perfekta tyget till mina stolar bara låg där. Väldigt lite, och väldigt tunt. Det lämpar sig inte som möbeltyg men jag testar det ändå så får det hålla så länge det håller. Det va på håre att tyget räckte till mina 2 stolar, å jag ska inte ropa hej än, för det är bara den ena som är klar!

Stolssitsar.

Idag gjorde jag en stolssits till mina teakstolar utan hjälp av lärare! Det är stort! jag satte vadd, polyeter och domistik. Man måste slita å dra så det blir riktigt spänt å det är en konst att få det jämt å snyggt, utan havets vågade vågade våg! Jag blev väldigt nöjd med min. Tittar man noga så ser man att det är lite vågit på vissa ställen, men det gör mig ingenting.


Men lyckan varade inte länge. ovanpå det här ska jag sätta ett tyg. Men för rors skull prövade jag den på stolen innan och vet ni va? Den passar inte längre! Förmodligen är det för mycke polyeter. (en slags skumgummi) Den ska man lägga lite utanför stolssitsen så tyget inte ligger direkt mot plywooden och nöts söndert. Nu måste jag ta bort alla klammrar och det är ett litet H-vete ska ni veta. inget ont som har nått gott med sig, jag har lärt mig en läxa. Att alltid kolla utrymmet å välja rätt tjocklek på stoppningen. Ev kommer jag kunna ta bort på ena sidan å kapa skivan några mm. funkar inte det får jag ta bort allt och sätta en tunnare fyllning och sätta det tänkta tyget direkt och hoppa över domistiken för att få det så tunt som möjligt på sidorna.

Fortsättning följer...
Första färdiga stolen!


Idag blev min stol helt klar o ch står nu i mitt rum i perfekt harmoni med mina andra rosa ting!


Tyg val.


Idag skulle jag välja tyg till mina teakstolar men hittade inget. däremot har jag hittat ett tyg till min första stol som jag idag har vaxat med nått vitt vax så det ser lite mjölkvitt ut. blev väldigt fint, lite transparant. Tyget har fått tummen ner av dem flesta i klassen men jag gillar det! När den är färdig förväntar jag mig ett "Wow" av alla.Oljade stolar.


Igår oljade jag in min ena teakstol å så här ser det ut före å efter:


Nu ska andra stolen oljas å sen måste jag bestämma vilket tyg jag vill ha. Å det ska jag göra just precis nu!

Tjing tjong.Summa sumaru.


Mitt fina gamla köksbord är numera i små molekyler och utan färg.


Det visa sig att bordsskivan som var sprucken inte går att laga så jag tog bort den å ska nu sätta fällbitarna på bordets mitt så det blir lite som en gammal skolbänk. Lite förvaring för bestick, finservetterna å dyl.Det tror jag kommer bli bra. Vilken färg det blir har jag inte bestämt. Det är långt kvar innan bordet är helt så det funderar jag på längre fram. Härnäst måste det tas isär alla bitar å limmas på nytt. Det blir nästa gång jag åker hem å det vet man aldrig när det blir! Det här med möbelrenovering är en långdragen historia!

Mycke på en gång.


I helgen är jag hemma i Sollefteå och där är det många renoveringsprojekt på gång. Jag har sytt ett nytt överdrag till en fotpall, skrapat min mina skänk och ska ta bort gammal färg på mitt matbord.
Jag har köpt en värmeluftspistol på tradera för 25 riksdaler som jag ska testa på bordet idag. vi får se hur det gå. Nu ska jag på en loppis i Näsåker å hoppas på å hitta ett skrivbord till mitt flickrum!

hej svejs


Stolen


Nu har jag äntligen slipat varenda millimeter av stolen. Efter det tog jag isär vissa delar som inte satt som dem skulle. Man måste vara noga att ta bort allt lim å sen limmar man den på nytt och sätter tvingar på. Då ser det så här galet ut!Idag börjar vi med stolen.


Förra veckan åkte vi runt på olika loppisar i Piteå området för att se om vi kunde hitta några gamla stolar att ha till vårt första renovering. Jag hittade 2 fina men dem va så fin att det inte va så mkt på dem att göra så därför tog jag en annan stol som skolan hade i sitt möbelförråd. Dem här stolarna ska vi nu ta bort gammal färg och tyg, slipa, måla och sätta nytt tyg. Tanken är att vi ska få känna å klämma på diverse verktyg och lära oss olika träslag. Det här är stolen som jag valt:Det tog mig 3 timmar att värma upp färgen å skrapa bort all färg. Nästa steg är att slipa med sandpapper så den blir slät å fin inför målning. Jag har inte bestämt mig än va det blir för färg. Tycker träslaget som kom fram va ganska fint också. men det är lite delade meningar om vad det är för träslag igentligen. Vissa tror Teak, andra ek, andra bok. När slipningen är klar kanske det blir tydligare va det är för nått.

/Monika

Några projekt.


Tänkte att jag skulle visa 2 st möbler som jag har stående hemma hos mina föräldrar som jag vill fixa till:


Det här gamla bordet köpte jag på en loppis i sollefteå för några hudralappar. Det har en spricka i skivan genom som måste åtgärdas. Bordet har lite historia och är förmodligen från slutet av 1800-talet. Man kan se märken på undersidan efter en köttkvarn. Vad jag ska göra mer med bordet, vet jag inte riktigt än. Kanske lite färg, men överlag så gillar jag möbler när dem är helt obehandlade.

Det va det jag hade!


Välkommen till min nya projektblogg!


Jag tyckte att det skulle vara roligt att ha en särskild blogg som jag kan ha till alla mina projekt jag gör på skolan. Än så länge har vi inte fått börja så mycket med å göra eller renovera möbler så den här bloggen kommer vara ganska tom ett tag. Men så fort jag kommit igång så lägger jag upp före och efter bilder och berättar lite om vad jag har gjort.

til´then!

RSS 2.0